Aku, Kau dan KUA: Anomali dalam List Nonton

It is noteworthy to mention that I rarely watch Indonesia’s Movie, especially drama genre, especially when it seem to be shallow (ini nggak tau dari mana nilainya, tapi kayaknya cuma dari prasangka lihat gambar dan judul). Tapi kali ini, ada satu pengecualian.

Aku, Kau dan KUA tiba-tiba muncul menyeruak diantara list fim yang udah antri minta tonton karena sekilas liat adegan yang menurutku cukup menarik. Salah seorang tokohnya sedang pakai Tuxedo dan sedang presentasi konyol tentang kehidupannya dihadapan cewek yang sudah lama dia taksir, dalam rangka Taaruf. Kesan pertama: okeh, ini film kok lucu tapi bener ya?

Akhirnya tergodalah untuk nonton. Castnya yang jarang ditemuin di film-film yang biasanya aku tonton bikin film ini terkesan segar (karena keseringan liat tampangnya bang zafran, remy dkk). Tokoh (yang tadinya dikira) utamanya juga nggak ganteng-ganteng amat, terkesan manusiawi gitu.

Aanyway, post ini nggak sepenuhnya untuk mereview, dan males nulis sinopsis. Cuma saran aja sebelumnya: YOU SHOULD WATCH THIS MOVIE GURLS!! More than Cinderella, I think this is what you call a fairy tale.

Tulisan selanjutnya adalah pemikiranku tentang film ini, so this is VERY SPOILY. If you haven’t watch it, please stop!

SPOIIIIILEEEEEERRRRRR!!!!

There, now I’m free to talk all about the movie.

Film ini menyandang tema yang bagus banget, karena aku ngerasa sebagian besar dari kita bisa relate dengan ceritanya. Banyak aspek kehidupan mid twenties yang film ini coba bawakan dan di ‘tanggulangi’. Kenapa ditanggulangi? Karena mostly aspek-aspek itu adalah masalah-masalah yang disadari maupun tidak disadari.

Contohnya: urusan nikah dan pasangan, yang sering didiskusikan dan membuat galau para singlewan singlewati. A problem which for some people as clear as daylight. Selain itu yang kita nggak sadar: tuntutan sosial untuk hidup dalam glamorous life (now with so many social media to upload our ‘happy life’).

Di film ini, tema utamanya yang worth writing adalah tentang taaruf yang diceritakan dengan casual dan lucu, tapi bener. Taaruf ternyata bisa nggak kaku dan kekinian, disampaikan melalui hubungan tokoh Deon dan Fira. Di film ini mereka cerita bikin video tentang hidup mereka with #nofilter.

Ada lagi tentang ‘kalau mau jadi dapet jodoh orang baik, jadi orang baik’. Di film ini, melalui tokoh Mona yang berhijab cuma karena mau cari jodoh, pernyataan itu dipotong melalui cerita yang konyol tapi, sekali lagi, bener. Jangan mikir nyari jodoh orang baik, tapi ikir jadi orang baik nya, tanpa embel-embel jodoh itu. Okay. Noted!

Cerita tentang Rico dan Aida juga menunjukkan bahwa lifestyle dan ekonomi bisa jadi penghalang dalam suatu hubungan. Si Rico yang penghasilannya pas pas an terpaksa harus mengimbangi gaya hidup yang high class, dengan minjam duit sana sini, dan ujung-ujungnya  nggak mau diajak nikah karena, Rico dianggap nggak punya apa-apa untuk ditawarkan dalam pernikahannya. padahal udah berani ngelamar.

Banyak anak muda yang masih merasa tertekan dengan tekanan sosial sok sokan punya jetset life, tapi pada kenyataannya ‘menjadi miskin dalam usaha berpura-pura menjadi kaya’. Selain itu juga ngajarin bahwa nikah itu nggak bisa cuma modal cinta, harus punya modal materi juga. Entar keluarga mau dikasih makan apa?

Terakhir, dua tokoh yang nggak disangka ternyata bakal jadi tokoh utama dalam cerita ini, Uci dan Rico, membawa pesan yang menurut aku harus disampaikan pada generasi muda saat ini. Yang sejauh pengamatanku sudah, ehmmm… parah (I used Secret app, and have read many stories and confessions). Pesan moral pasangan ini : Apapun yang terjadi, fairy tale apapun yang ada di hadapan kamu, jangan jualan kucing dalam karung. Keberanian Uci untuk jujur tentang keperawanannya menurut aku keren banget. Mungkin karena dia menghargai lamaran Rico yang impulsif, dia berani juga menjelaskan siapa dia yang sebenarnya, dan bukannya menutupi hal itu.

Film ini ditutup dengan ayat Al Quran: “Katakanlah: Hai hamba-hamba-Ku yang malampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang”. [Az Zumar:53]. Mungkin tepat banget buat mereka yang mau insyaf tapi merasa masih setengah-setengah.

 

All of the moral values above, and happy endings it comes with, I think it is fair to call it a fairy tale. If I have to be cheesy to pick a fairy tale, then I am certain that I won’t choose any of those Disney stories. I have been cynical to all happy endings, but somehow I tolerate this one.

As a movie, I think that there are many plot holes, illogical scene etc etc (I watched Sherlock BBC under Stephen Moffat hell of logic). But if we count it as a way to deliver guidance, moral and Islamic values in mid twenties relationship, i think it succeeded.

Advertisements

Writers’ Hand, God Hand

“Something Old, Something New, Something Borrowed, Something Blue.” This is what Amy said at her wedding when she tried to remember the Doctor and brought him to reality after he vanished and rebooting the earth.

This post is that this writing wasn’t triggered by Doctor Who episode, but a blog review about Bond’s latest movie: Skyfall. The writer, @newsplatter used the catchphrase (was it a catchphrase? idk) as his title for his Skyfall review: Something old, something new, something…. Bond?

While I read the review, so many connecting lines appear in my head between James Bond and Doctor Who: Both series from UK, they’ve been around more than 20-30 years, legendary characters. A lot in common, but one similarity that I want to point out in this post is about important changes in plot.

The plot thickens, so people said. They didn’t talking about the plot, actually. Unlike me, now.

After eleven reincarnation, Doctor Who finally had the best, most glorious story in his life. One line from his wife, River Song was: “It is the darkest hour of the Doctor. He‘ll rise higher than ever before and then fall so much further.” In this story, the writer pictured him as the Doctor who grew so bigger than ever after years of adventures, wars and fights. That behind his silly smile under the fez, he could be a frightening man when it comes to disturbance or threats to people he loved. The story no longer about alien/invasion of the week or merely a wibbly wobbly timey wimey stuffs, but there were ‘arc’, bigger plot in each season that made the audience thinking seriously on the story (I thank Steven Moffats for that).

James Bond too. In Skyfall, we watched about Bond being human. The villain’s motives become more powerful and deeper than before. Personal motive. Something that old bond don’t really get much. We also has new Q (Cute Q! Love him!) with much too simple gadget, a microradio. Old days, we had exploding pen and awesome-yet- not-so-impossible-but-somehow-I-think-now-will-be-silly cars. No more advanced techno James! You can do everything on your own and MI6 kinda short on budget! Also, at the end of the story M died. Big change in the story. Never thought it could happened, but it happened anyway. All thank to the writer too of course.

The thing with old running series is that the writers come and go to the point fanboy/fangirl become the writer them self in the end. Writers now realized that they are basically god. And these gods changes things. Canon things and this happened mostly now, in this era. It always controversial when the writer decided to change, erase or explain the canon stuff. Some old fans can’t deal with the change if the writer couldn’t provide logical explanation + eternal bashing (critics, review).

Because of this, writer tend to be more serious in story building. They tried to write the story realistically (at least in their universe), scientifically approved, and with lots of humanity values. There was this time when batman movie were so silly. But now we have Nolan with his grim script in Dark Knight Trilogy. And the best fan-but-professional writer script is Neil Gaiman’s The Doctor’s Wife in Doctor Who. It is not a secret that his all time favorite series since he was a kid is Doctor Who and he had been dreaming to write its script since forever.

Not all good things happened. We can look at Supernatural series that used to be so epic. Then, rating happened. The series according to Kripke should have ended in season 5, but it was forced to go on. Kripke’s arc ended, he quit and it becomes Sera Gamble fan fiction arc era with weak foundation for a long running series. She sacrificed Castiel to as a villain 😦 So many fans complaints about it.

And this gets bigger. They realized that its them who run the show, so everything is up to them. Including making major changes that will later be praised by everyone or regretted by later writer and fans for ruining a good franchise. Like killing M, Mighty Warrior Who, less adorable and too dreamy Castiel and The So Serious Batman.

Is it good? Do we really want our beloved long running series to be change by them or it’s best as what it is before? For me as long as it logical I won’t mind. But if it’s not necessary, I don’t think it should be changed.

Lately I’ve been watching a lot of Doctor Who so I will write more example from that series. The River Song case for example, old fans knew that she always the doctor’s wife but never any explanation about that until the Tenth Doctor. Moffat took his charge for the Eleventh Doctor and voila, we get background stories about Doctor’s future wife in the whole season 6 arc. PLUS we also get bonus from Gaiman about the soul of the TARDIS in The Doctor’s Wife (still in the same season).

My comment: I prefer TARDIS as Doctor’s wife. It’s always the two of them, mad man with a box, stolen box that now we knew stole the the Doctor too (I want to see the universe, so I steal a Time Lord, TARDIS said). What fans knew for the past decades is: The Doctor stole the TARDIS (muttering that he only borrowed it to avoid any guilty feeling on his crime). The hanging sensation about that crime relieved now after this episode came to the show. The TARDIS stole the doctor and don’t have any intention in returning him. So, basically perfect couple!

While at the same time, we also knew that River song already in the shows too since god knows when. But then the connection turned out to be not so strong between Doctor and River. It was a haste marriage in the middle of disintegrating time before the doctor’s fixed point of death.

I can’t catch any sign of love or affection from the Doctor to River. It is River who fall head over heel to the Doctor, just like the rest of us, and I still can’t understand why she become the one that deserve Doctor’s extra attention? I will blow up the universe just to be Doctor’s wife you know, the same thing River did. Why not me? Because she’s his companions’ lost daughter whom accidentally a Time Lord and abducted because of him? That’s not enough extra fun fact to begin a marriage life!

That is one kind of complain and praise that could happened. This doesn’t really happened to book adaptation series.The basic rule is set by the original book writer then scriptwriter. Scriptwriter must agree with the rule or he’d be making a whole new story. Game of Thrones, for example. Until season 3 it was solely based on the book but at season 4 has TV version with major probability of plot changes. Many believe that this change is excusable.

The writer decide now, whether to turn a canon as a big success or a lifetime failure. As fan, we only hope that our shows in the best hands.

X-Men and My Comment

Actually, I should post about BPRI, but it needs more proofreading so I postponed it and I post this instead.

This is my comment about X-men: days of Future Past. I cannot hold myself to think about the time travel they done.

It’s not a real physical time travel but mind time travel. Logan go back in time and do something to change the future. n the story there are some things that makes me raise questions.

Riddle me this: why the time went simultaneously? In time travel, there’s always the possibility to go back to the future just one second after the subject was away. But then, let’s see the case again. It’s not physiscal time travel, but it’s communicating with the past. That’s why the time went simultaneously. But then, Why the future doesn’t change altogether after each decision was taken differently than before. According to imdb, the Bryan Singer take the string theory as his guidance:

Until an object is observed, it hasn’t really happened yet. The time-traveller whose consciousness travels through time I call The Observer, and until the Observer returns to where he travelled from, the result hasn’t occurred yet. So he can muck about in the past and it isn’t until he snaps back that the new future is set. As a result, we have parallel action, and there’s underlying tension because there’s always that threat Wolverine’s consciousness could return to the future and leave the world in an even darker place.”

This calms me down. I have to run my thoughts over this like this tho (via written text). Now I can sleep tightly. Uber sleepy (and I’m actually holding my headache just to post this).

The Flash, My New Superhero Crush! >_<

Sooo, it’s about the new series the CW make, adaptation fron The Flash comicbook, come a new series with the same title. It’s about Barry Allen, who get his superpower after some mishap at science center and get struck by lightning. Too brief? Well, let me explain it to you from series watcher point of view (I’m not reading the comic so far).

Barry Allen, hot, skinny, handsome, mid 20s, lovable, friend-zoned, nerd, bullied when he’s still a little boy, mother murdered by some kind of force, father accused for murdering her but actually never done it. One night, he got struck by lightning and 9 months later he’s fastest man alive. First inquries shows that he could run 300 miles/hour. but later it becomes faster and faster and…. (I don’t know, according to the comic he’d be able to time travel, but the series still in its 3rd episode and I’m currently only watching the 1st episode).

My comments: I love him and I want him more. This show is awesome!!! they also gives many mystery and somehints about what kind of show this going to be, some characters greyish role and all that. every element needed for a series to be fangirl at.

And at this time, if it’s not because his shirt that exactly the same with my boyfriends T-Shirt, I’ll shift from Peter Parker to Barry Allen, completely! (I’ll give him problem to imitate Allen since he only starred at 3 episodes). So it’s 50:50 for both Peter and Barry 🙂 His real name is Grant Gustin (stared at Glee previously).

Grant Gustin in Barry Allen nerdy suits (credit: Just Jared)

And it’s him in The Flash costume (Don’t really facy it tho, but to be fair, we don;t even see Andrew’s face in in Spidey costume either (yep, I think I fall for the pretty faces too, not only the story)

As the Flash (credit: Sneakpeek.com)

And this is Andrew Garfield a.k.a (for me only)  masnya

Andrew Garfield in Masnya’s suit (Credit: fanpop.com) (It makes me think that mas nya do that in purpose, first, Andrew’s T-shirt and now same plaid shirt??? mind+heart=blown)

Oh yes, for more information, they also make the Flash as Arrow spin off so they kinda crossover the series like Gosho did with Conan/Shinichi and kaito Kid universe. Hope I’ll write about this more later. This series deserve full attention this season!

P.S: I’m not in the mood on putting any pictures you’ve seen the picture, and I will write about Reign later.

The Avengers (2012)

The Avengers yaaa.. well, ini late review sih sebenernya. Tapi baru dapet kesempatan nonton jumat tadi jadi… (“_  _). Oiya, before you read, I warn you to be aware that I am no expert. So… it going to be subjective and bla-bla-bla and I also no Amikomi (how japanese call American Comicbook) geeky fan (satu-satunya yang saya baca bener-bener itu The Umbrella Academy nya Dark Horse, bukan jenis DC atau Marvel, but at least I know how Amekomi are).

Semua kayaknya juga udah tau ya The Avengers itu film yg kek gimana. Kalo belum tahu, coba nonton filmnya dan ada sedikit review imdb nya nih di sini

Film ini dipuji-puji sebagai film superhero terbaik. Jika dilihat ada kualitas CG nya, film ini super banget. Dengan dukungan teknologi zaman sekarang serta sejumlah CG expert, keajaiban di The Avengers dibuat sangat indah sekali (bahkan kura-kura/iguana dari langit itu).

Tapi saya orangnya susah sekali kalau sudah menyangkut alur cerita, mengingat saya seringnya kalo ngereview lebih ke story oriented. Buat saya The Avengers jalan ceritanya cukup lambat, dan agak kurang memacu adrenalin (siap-siap ditimpuk semua fanboy dan fangirl). Iya kok, tau emang kalo mau nyaris serunya aja coba nonton The Expendables atau apa. But to be fair, analisis saya gini, hal ini mungkin dikarenakan pemikiran standar saya bahwa pahlawan itu pastilah ujung-ujungnya menang jadi gak bakal ada surprising event lah. Tapi dalam beberapa part cukup surprising kok [SPOILER], misalnya pas Ironman jatuh dari portal dalam kondisi pingsan. Saya kira itu si Ironman mati loh (walaupun rasanya nggak mungkin banget kata saya dalam hati). Selain itu saat mengetahui rencana lain dari S.H.I.E.L.D. dan rencana Loki yang dengan anehnya mau jadi tahanan, eeeh ternyata gitu.

Yang patut di acungi jempol itu gimana si produsernya bisa bikin film ini komik banget. Adegan-adengan tertentu itu bikin saya ingat, oiya, ini film berdasarkan komik kan ya… ini fanboy factor banget. Misalnya scene bagian portal terbuka di atas langit, cahaya dari stark tower lalu ada alien-alien yang keluar dari portal itu, dilihat dari sisi Captain America. Seperti sebuah frame di komik. Kena banget!

Dan the best part, Humor! First, Iron man cia itu selalu punya jokes yang bikin cair dan ketawa, walaupun itu artinya dia ngata-ngatain si mata satu, Captain America, Hulk, Thor dan… oh oke, dia ngejek semua orang bahkan Pepper,nggak kehitung deh pokoknya. Yang paling saya ingat, gara-gara makai senjata busur dan panah dia nyebut Barton sebagai Legolas XD. Hulk, punya humor material yang natural banget dalam bentuk Hulknya tentu saja. Misalnya waktu dia surprisingly nonjok Thor pas berdiri di samping dia (dan bikin kita semua yg nonton ketawa), atau ketika dia menghajar Loki yang sok powerful (pakai ceramah segala) hanya dalam satu scene dan kalah +_+. Captain America yang juga jadul banget+Phil yang fanboying ke dia (pakai acara minta trading card segala). Ironman-Capt. America yang selalu nggak nyambung karena science-soldier, time gap diantara mereka. These scene are really comical, which makes me realize, This is what you call comic adaptation. Kalo kata mbak @inestjokro sih, This movie will reminds you why comic books called comic books.

Film in menghibur. Banget. (Sayangnya pas nonton sama sekali ngga santai gara-gara takut kelewat ga sholat ashar). Selain itu juga komik banget. Mungkin cerita yang sederhana (penjahat, ngumpul, tangkap, konspirasi, kacau, tragedi, next action, climax, critical point, menang, ending, tambah2an lucu) dikemas untuk memasukkan unsur komik dan ‘pembentukan’ The Avengers sendiri, sehingga jadi lama. Buat saya masih tolerable lah. Hayyah. Tapi biasa kok, saya melihat kedepannya The Avengers kalo di bikin lagi bakal seru banget-bangetan gila-gilaan. Soalnya bagian beginingnya bakal di skip karena udah di film ini.

Tesla Coil Sing “Secret” One Republic

Masih dalam perasaan terpesona ria setelah siang tadi tiba-tiba teringat tentang sebuah lagu dari film Hollywood: The Sorcerer’s Apprentice. Pas ingat lagu ini, langsung nyoba download di internet, dan malam ini akhirnya berhasil punya (yah, itulah usaha dengan koneksi internet yang lemot n jahat minta ampun masalah kuota).

The Sorcerer's Apprentice, si fisikawan sekaligus penyihir yang jadi tokoh utama

The Sorcerer's Apprentice, si fisikawan sekaligus penyihir yang jadi tokoh utama

Jadi, lagu yang sedang dibicarakan ini judulnya Secret dari band One Republic. Apa sih yang menarik dari lagu ini? Jujur aja, aku cuma pernah beberapa kali denger nama One Republic dan kurang tau gimana musiknya, dan sayangnya jadi ngga tau sama sekali sama lagu ini.

Aku kenal lagu ini dari film The Sorcerer’s Apprentice, ketika si tokoh utama yang seorang mahasiswa fisika mencoba membuat gebetannya (yang suka musik) terkesan dengan hal yang bisa dilakukan secara tidak sengaja oleh alat eksperimennya: Koil Tesla.

Koil Tesla itu adalah semacam alat yang bisa menghasilkan listrik, pokoknya, intinya ni alat kita taunya cuma sebuah tiang aneh gede yang keliatan berbahaya karena terus menerus memancarkan percikan arus listrik (ngga yakin gini cara nyebutnya). Tapi alat yang awalnya keliatan berbahay dan menimbulkan bunyi bunyi menakutkan saat ‘menyentrum’ sesuatu ini, ternyata bisa menghasilkan suara indah, dan di film ini suara indah itu adalah intro lagu ‘Secret’ nya One Republic.

Wah, pas denger pertama kali ni bebunyian, langsung terpukau deh si gue. Jadi bunyinya bunyi bunyi elektrik gitu, berasal dari alat fisika yang nyeremin, malah jadi keren, rock, cool abis! Check it out by yourself deh ya, anyone? 😀

En ini sekilas buat gambaran koil tesla yang bunyi itu

Nada keluar pas arus listrik itu nyentrum 'kandang' yang di tengah

Nada keluar pas arus listrik itu nyentrum 'kandang' yang di tengah

ni link buat ke Youtube nya (biar bisa dengar gimana kerennya bunyinya) :

Barenaked Ladies: The Big Bang Theory (O.S.T)

Our whole universe was in a hot dense state,
Then nearly fourteen billion years ago expansion started. Wait…
The Earth began to cool,
The autotrophs began to drool,
Neanderthals developed tools,
We built a wall (we built the pyramids),
Math, science, history, unraveling the mysteries,
That all started with the big bang!
(Kalo di film, cuma sampai sini aja lagunya)


“Since the dawn of man” is really not that long,
As every galaxy was formed in less time than it takes to sing this song.
A fraction of a second and the elements were made.
The bipeds stood up straight,
The dinosaurs all met their fate,
They tried to leap but they were late
And they all died (they froze their asses off)
The oceans and pangea
See ya, wouldn’t wanna be ya
Set in motion by the same big bang!

It all started with the big BANG!

It’s expanding ever outward but one day
It will cause the stars to go the other way,
Collapsing ever inward, we won’t be here, it wont be hurt
Our best and brightest figure that it’ll make an even bigger bang!

Australopithecus would really have been sick of us
Debating out while here they’re catching deer (we’re catching viruses)
Religion or astronomy, Encarta, Deuteronomy
It all started with the big bang!

Music and mythology, Einstein and astrology
It all started with the big bang!
It all started with the big BANG!